Dobra dieta dla chorych na nadciśnienie

Za wysokie ciśnienie określane jest już epidemią, przez to, że cierpi na nie znaczna część populacji. Nadciśnienie jest główną przyczyną zawału serca czy udaru. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że może brać się z niezdrowej diety. Główną przyczyną nadciśnienia jest spożywanie bardzo dużej ilości soli w posiłkach. Liczba narażonych na to to 87% populacji.

Sól w fast-foodach

Dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy, że w jedzeniu typu fast food jest tyle soli, że zaspokajamy już połowę naszego dziennego zapotrzebowania na sól. Sporo osób mimo rzadkiego użytku soli bezpośrednio z solniczki, spożywa jej bardzo wielką ilość do organizmu. Co jest tego powodem? Trzeba nie zapominać, że sól jest niemalże wszędzie: w pieczywie, serach, margarynie – przypomina dietetyk Joanna Borska z geno-med.pl. Dodajmy do tego sosy, majonez, czy kupne przyprawy, dzienne limity na sól jest przekroczone. Osoby, które nie chcą rezygnować z soli, mogą używać sól z obniżoną zawartością sodu oraz z potasem.

Co jeść w przypadku nadciśnienia

Jak wiadomo podstawowym krokiem przy nadciśnieniu, jest ograniczenie lub wyeliminowanie soli z pokarmów. Ważną sprawą w odżywianiu jest także spożywanie pokarmów z dużą zawartością potasu, który usuwa sód z organizmu. Chory musi jeść więc ok. 5 posiłków, uzupełniając je o warzywa i owoce, niekoniecznie w nieprzetworzonej wersji. Mogą to być soki owocowe albo surówki. Istotne jest aby nie używać soli, a soki owocowe nie były dodatkowo słodzone. Najzdrowsze są soki, które zrobimy własnoręcznie, ze świeżych owoców. W diecie osoby chorej na nadciśnienie istotne jest też usunięcie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Nie można zatem jadać smalcu, żółtych i tłustych serów, wieprzowiny. Do posiłków musimy dodać znaczące ilości drobiu i ryb. Możemy spożywać wołowinę, ale trzeba nie zapominać, aby robić to nieczęsto. Oczywiście wskazane jest jedzenie makaronu i ryżu, które dają nam niezbędnego błonnika.

Post Author: Robert Martyniuk